Когато човек Ви види, трудно би могъл да предположи, че

...
 Когато човек Ви види, трудно би могъл да предположи, че
Коментари Харесай

Жертване на здравето заради визия е зловеща сделка: Иван Неделчев, гл.ас., д-р

 

Когато човек Ви види, мъчно би могъл да допусна, че зад богатирската фасада стои академични учител, по какъв начин свързахте спорта и науката в едно?

 

Спортувам от 10-годишен, бях доста едва дете, желаех да натрупам повече мускули, да мога да се приспособявам. А към този момент като младеж спортът се трансформира за мен в метод на живот. И по този начин е четвърт век. Минал съм през футбол, лека атлетика, волейбол, баскетбол, а последните две десетилетия се занимавам с културизъм и фитнес. От 10 години академично се занимавам с тематиката за затлъстяването и здравословното хранене, имам разработена  лична фитнес методика, направих докторат в Националната спортна академия, основен помощник съм и съм шеф на спортните курсове в Нов български университет. Създадох и академия за образование и обучение с метода на спорта на свое име. Също по този начин съм личен треньор.

 

В сезона на скоростните ограничения за намаляване и трупане на мускули преди морето, какво е Вашето главно обръщение?

 

Визията е значима характерност на индивида в днешно време. Но жертване на здравето поради визия е злокобна договорка. И не си заслужава.

 

Мнозина попадат на самозвани треньори, които дефинират себе си и като нутриционисти - експерти по здравословното хранене, без въобще да имат подготовка, с изключение на нещо прочетено в нета, не е ли това огромен проблем?

 

Има го този проблем с нерегламентираните и неквалифицираните треньори. Фитнес промишлеността у нас прави смели крачки напред. Самообразованието обаче може да бъде проблематично. Най-добре е да се основат единни държавни стандарти: кой има право да бъде треньор, кой - нутриционист, кой няма. Важното е хората да бъдат спокойни, че са в сигурни ръце, че няма да навредят на здравето си. Да се разчита на обществените мрежи за сходни решения - избор на треньор, избор на стратегия, избор на хранителен режим, е огромен риск. Има доста заблуждаваща информация. Много подправени вести. Човек би трябвало да се осведоми от умел, просветен треньор. Другото доста значимо е верният избор на треньор, тъй като доста хора се отхвърлят от спорта точно поради погрешно сортиране на този толкоз значим човек. Едно е треньор за професионален спорт - там няма народна власт. Друго е при любителския - актуалният треньор има доста функции: възпитател, психолог, аниматор, с изключение на преподаващ и контролиращ подготовката.

 

Как се отнасяте към обещанията за чудеса, които вършат разнообразни артикули - хапове, прахове, смазки, чайове, с които се изпълниха медиите в сезона на влизането във форма?

 

Единственото чудодейно нещо е трудът. И постоянството. Трябва да бъдем доста деликатни с тези предложения дали вземат решение проблем или не и основават нов. Външният тип е значим, само че не за сметка на здравето. Здравословният метод на живот е просвета. Трябват ни знания и за спорта, и за храната, след това да надграждаме с квалифицирани ментори.

 

Какъв е коментарът Ви за така наречен химици - тези напомпани момчета, които станаха толкоз типични за пейзажа у нас?

 

Експериментирал съм с всичко допустимо, тъй като работата ми е такава, че преди да препоръчам нещо, би трябвало да бъда наясно с всички опасности и рискове. Смятам, че химията е за някого, който се готви за съревнование под експертен и/или лекарски надзор. Никога не съм прекалявал с нищо и нямам здравословни проблеми. Да, питателните добавки са част от моето всекидневие 20 година, тъй като оказват помощ за възобновяване и напредъка, само че основата, както споделих, е персоналния труд и постоянството, не може другото да бъде основа.  При любителския спорт е изрично непрепоръчително вземането на химия от вида на допинга, в това число и поради огромното внимание, което би трябвало да има, с цел да не се основат зависимости и да се тръгне по наклонената повърхност.

 

Другият настоящ проблем и то освен на " химиците " е насочването им към ММА, където също има проблем с професионализма на треньорите, не е ли по този начин?

 

Модерно е, обществените мрежи заливат с подобен ролеви модел, младежите залитат към него. Но тези силови спортове е доста значимо да се практикуват само в зала и единствено с в действителност професионален треньор. Не на улицата, не по домовете, не по нощните заведения. Ако се тренира вярно, развиват много двигателните качества.

 

Като доста деен участник в обществените мрежи наскоро лансирахте новата си самодейност Спортът избавя, която сплотява всички тези тематики, по които приказваме, със особено внимание към детското хранене поради затлъстяването и двигателната просвета за най-младите българи, коя е главната Ви концепция?

 

Опознай спорта и ще го обикнеш!...Спортът избавя е самодейност на съидейници, които сме обезпокоени за здравословното положение на нацията. Със лични средства и сила имаме упоритостта да образоваме обществото в полезностите на вярното хранене, двигателната интензивност и спорта. Основната концепция е да се сътвори модерна държавна политика, тъй че институциите да отговорят на базови потребности на обществото.

Трябва да стигнем до всеки младеж и да го осведомяваме какво дава спортът: какви качества образува, по какъв начин калява характера, какви хигиенични и други привички построява и от какво може да защищава - алкохол, опиати, експанзия, престъпни прояви, които ни заливат. 

Спортът е един здравословен инструмент младежът да се избави и да живее живота си ползотворно. Иначе има затлъстяване,  изкривявания, високо кръвно, проблеми с очите поради смарт устройствата и какво ли още не. Много младежи нямат елементарен достъп до спорт по разнообразни аргументи и той би трябвало да им бъде обезпечен. Целта ни е да повдигнем публични диспути, да ангажираме институциите, които имат отношение към казуса. Държавата има потребност от помощ. Това е и въпрос на национална сигурност, с който всички би трябвало да бъдат ангажирани.  

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР